Clusius College Groen moet je Doen

De hele dag stond voor de leerlingen van het Clusius College (vmbo groene school) in Heerhugowaard in het teken van Leren voor Duurzame Ontwikkeling: Een workshop van Greenpeace, aandacht voor hulphonden, samenwerken met LNH, de Lichtbrigade van de ANWB, je ecologische voetafdruk bepalen (WNF), oplossingen bedenken voor gevolgen klimaatveranderingCLUSIUS COLLEGE HEERHUGOWAARD                              9 oktober 2015

 

 

GROEN moet je doen! Samen!

Groen = respect, duurzaam,  gezond,  zorgen voor elkaar en het milieu. Hier en daar, nu en later.

 

De Groene Vlag van het traject Eco-Schools, het internationaal erkende keurmerk voor duurzame scholen, is in juni 2014 uitgereikt. Aandacht voor duurzaamheid is onderdeel van de visie van het Clusius College en vrijdag 9 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, zijn er dan ook voor alle leerjaren van onze  school activiteiten georganiseerd in samenwerking met zowel externe partners uit de eigen omgeving als met landelijke organisaties

 

 

Respectvol omgaan met anderen en het milieu was voor deze dag het uitgangspunt. Met de slogan “Groen moet je doen, samen!” zijn er voor alle leerjaren activiteiten georganiseerd.

Greenpeace 

Annelies Roon van Greenpeace had een interactieve workshop verzorgt voor klas 3. Leerlingen hebben kennis gemaakt met het werk van Greenpeace. De workshop eindigde met een uitleg over het belang van bijen in de natuur. Leerlingen hebben daarna zelf een bijenhotel in elkaar gezet.

Klimaatverandering: Oorzaak, gevolg en oplossingen

De leerlingen van leerjaar 4 hebben onderzoek gedaan naar oorzaken en gevolg van de opwarming van de aarde. Ze hebben naar mogelijke oplossingen gezocht hoe deze meestal rampzalige gevolgen in de toekomst voorkomen zouden kunnen worden en hun ideeën aan elkaar gepresenteerd.

Natuurbeleving met Landschap Noord-Holland (LNH).

 

Landschap Noord Holland heeft de leerlingen van klas 2 begeleid in het onderhouden van een nabij gelegen natuurterrein. Er zijn bomen geveld en onderkomens gebouwd voor dieren van het materiaal dat de leerlingen in de natuur bij elkaar hebben geharkt en gesnoeid: Samenwerken, plezier en de natuur een handje helpen.

Een paar vluchtelingen die sinds kort vlakbij de werklocatie wonen kwamen een kijkje nemen en één van hen stak spontaan de armen uit de mouwen en hielp mee. Tot blijde verrassing van de leerlingen: Een positieve ontmoeting!

Hulphonden

Jan Boerhoop van de stichting BultersMekke heeft met zijn hulphond Tess uitleg gegeven welke mogelijkheden  een hulphond heeft waardoor iemand met bijvoorbeeld een lichamelijke beperking ook zelfstandig kan leven. Tess heeft de leerlingen laten zien wat zij allemaal kan. Het Clusius College zamelt al geruime tijd doppen in voor deze stichting om iemand te helpen aan een hulphond.

Zorgen voor elkaar!

Voetafdruk bepalen

 

Na een korte klassikale uitleg over wat duurzaamheid is, de 3 P’s (People-Planet-Profit), het verschil tussen groene en grijze energie en een informatief filmpje over wat een mondiale voetafdruk is, heeft elke leerling uit leerjaar 1 de ‘voetafdruktest’ van Wereld Natuur Fonds gemaakt: Hoeveel hectare heb jij nodig en als iedereen leefde zoals jij; hoeveel aardbollen zijn er dan nodig?

Fietsverlichting: ANWB Lichtbrigade

De leerlingen van klas 2 hebben elkaars fietsverlichting gerepareerd. Met een werkset van de ANWB lichtbrigade gingen de leerlingen enthousiast aan de slag. De komende winter kunnen ze weer veilig heen en weer fietsen van en naar school. 

Over deze activiteit

Categorie Onderwijs
Locatie Deimoslaan 11, Heerhugowaard
Tijd Van 09.10-15.00
Organisatie Clusius College Heerhugowaard
Website https://portal.clusius.nl/vestiging/heerhugowaard/default.aspx

Stuur door

Breng anderen op de hoogte van deze activiteit! Je kunt hier tot 3 e-mailadressen invullen.

Jouw gegevens

Je e-mailadres
Je naam

Je vrienden, familie of kennissen

E-mailadres
E-mailadres
E-mailadres

reacties


Deze activiteit wordt beheerd door Moon Zijp